بانک اطلاعاتی علوم پزشکی -> پزشکی | 31/2/1388 | 214 بار مشاهده | درج شده توسط مدیریت سایت
آشنایی با تاثیر مصرف چای بر اعضای بدنبررسی نکات مثبت و منفی مصرف چای بررسیها نشان داده است، چای اگر در حد طبیعی مصرف شود برای سلامت مفید است اما گاهی تصورات نادرستی درباره این نوشیدنی مطرح میشود که نتایج بررسیها و تحقیقات آنها را تایید نمیکند. به طور مثال این که چای به دندانها آسیب میرساند، برای قلب ضرر دارد یا اینکه چای مفید نیست و بهتر است مصرف آن را ترک کرد .
مجتمع متخصصین ایران به نقل از پزشکان بدون مرز -
بررسی نکات مثبت و منفی مصرف چای بررسیها نشان داده است، چای اگر در حد طبیعی مصرف شود برای سلامت مفید است اما گاهی تصورات نادرستی درباره این نوشیدنی مطرح میشود که نتایج بررسیها و تحقیقات آنها را تایید نمیکند. به طور مثال این که چای به دندانها آسیب میرساند، برای قلب ضرر دارد یا اینکه چای مفید نیست و بهتر است مصرف آن را ترک کرد . ۱تاثیر چای بر دندان چای برای سلامت دهان و دندان مفید است. بررسیهای اخیر پژوهشگران دانشگاه شیکاگو نشان داده است پلیفنل موجود در چای سیاه با غیرفعال کردن آنزیمهای باکتریهای دهانی، موجب عدم فعالیت آنها شده و در نتیجه پلاکهای دندانی غیرفعال شده و از پوسیدگی دندانها پیشگیری میشود. البته در این بررسی چای سیاه به صورت یک دهانشویه استفاده شده است اما نوشیدن چای هم به از بین بردن پلاکها کمک میکند. چای به علت داشتن مقدار قابل ملاحظهای تانن و فلوئوراید، از فساد، پوسیدگی و ایجاد حفره در دندانها جلوگیری میکند. بررسیهای دانشمندان ژاپنی نشان داده کودکانی که چای مینوشند خیلی کم به پوسیدگی و کرمخوردگی دندان دچار میشوند. ژاپنیها به تازگی یک نوع خمیردندان ساخته و به بازار عرضه کردهاند که پایه ساخت آن تانن است. شاید علت این تصور غلط مواد قندی و شیرینکنندههایی است که همراه چای مصرف میشود و موجب پوسیدگی دندانها میشود. بهتر است چای را بدون قند بنوشید، یا قند یا شکر را به صورت حل شده در چای مصرف کنید و برای جلوگیری از پوسیدگی و رنگ گرفتن دندانها بعد از صرف چای دهان و دندانهایتان را با آب بشویید. ۲ تاثیر چای بر قلب نوشیدن چای به بیماران قلبی توصیه میشود. چای از ایجاد لختههای خطرناک خون که به حملات قلبی و سکته منجر میشود پیشگیری میکند. مطالعات نشان میدهد که سطح چربی خون و فشارخون برخی مصرفکنندگان چای پایینتر از دیگران است. دانشمندان روسی پس از اجرای طرحهای تحقیقاتی گسترده روی بیماران دریافتهاند که چای، آثار نیرومندی برای به تاخیر انداختن پیشرفت تصلب شرایین و تقویت عروق مویین و رقیق کردن خون و کاهش فشارخون دارد. تحقیقات دیگر نیز آثار مفید چای را در حمایت عروق قلبی تایید میکند. همچنین چای، مخصوصا چای نه چندان پر رنگ، از تشکیل آتروما (تشکیل پلاکهای انسداد عروقی) در آئورت جلوگیری میکند. نتیجه یک آزمایش که در آن تعدادی خرگوش بهعنوان نوشابه چای خوردهاند، نشان داد که این خرگوشها نسبت به خرگوشهایی که آب ساده خوردهاند کمتر دچار ناراحتی و آسیب آئورت شدهاند. تحقیقات ژاپنیها نشان میدهد که چای، کلسترول و تریگلیسرید خون را کاهش میدهد. ۳ تاثیر چای بر جذب آهن مصرف چای بعد از غذا، به هضم غذا به ویژه غذاهای چرب کمک میکند. تانن موجود در چای از جذب زیاد آهن پیشگیری میکند، به همین دلیل نوشیدن روزانه یک فنجان چای به بیماران مبتلا به هموکروماتوز توصیه میشود.البته توصیه میشود نوشیدن چای ۲ ساعت بعد از غذا باشد. ۴ تاثیر چای بر اعصاب بعضیها چای مینوشند چون معتقدند چای خاصیت آرامبخش دارد اما بعضیها هم میگویند چای شادیآور و نشاطآور است. واقعیت این است که هر دوی این صحبتها درست است. چای تا پیش از دو دقیقه از دمکشیدن اثر محرک دارد اما پس از مدتی به تدریج از خاصیت محرک بودن آن کمتر شده و خاصیت آرامشبخشی آن بیشتر میشود. پس از گذشت پنج دقیقه از دمکشیدن چای، بیشتر کافئین چای خارج میشود. ۵ چای ضدسرطان است چای ۳۰ نوع آنتیاکسیدان دارد و بررسیها نشان داده است که مصرف چای احتمال ابتلا به سرطان کلیه را کاهش میدهد و افرادی که در روز یک فنجان چای مینوشند در مقایسه با افرادی که چای نمینوشند ۱۵ درصد کمتر دچار سرطان کلیه میشوند. فلاونیدها گروهی از پلیفنلها هستند که به طور طبیعی در چای وجود دارند. به نظر میرسد سطوح بالای این پلیفنلها در بدن میتواند علاوه بر ویروسها با سرطانهای لوزالمعده، کولون، مثانه، پروستات و سینه نیز مقابله کند. محققان ژاپنی معتقدند در میان مواد طبیعی ضد سرطان چای رتبه اول را دارد. عدهای از دانشمندان درجه اول موسسه ملی ژنتیک ژاپن طی گزارشی اعلام کردند که در چای سبز ژاپن نوعی تانن وجود دارد که خاصیت ضد موتاسیون سلولی دارد و درنتیجه از عوامل ضد سرطان است. میان صدها نوع گیاهی که محققان ژاپنی در یک برنامه وسیع مطالعاتی به منظور یافتن بهترین و موثرترین گیاه ضد موتاسیون سلولی مورد بررسی قرار دادند، چای سبز در آزمایشگاه موثرترین ماده بوده است. بررسیها نشان داده است افرادی که اغلب چای سبز مینوشند احتمال ابتلا به سرطان معده در آنها کمتر از دیگران است. ۶ تاثیر چای بر سوخت و ساز بدن چای یک نوشیدنی کم کالری است و یک فنجان چای حدود چهار کالری دارد. به علاوه چای متابولیسم را بیشتر میکند و با بالا رفتن سوخت و ساز بدن موجب میشود کالری بیشتری مصرف شود و چربیها راحتتر و زودتر سوزانده شوند. مصرف چای موجب میشود آب بیشتری بنوشیم و آب از موادی است که برای شکسته شدن سلولهای چربی لازم است. چای به علت خاصیت ادرارآوری که دارد، به دفع سموم بدن کمک میکند. البته افرادی که اضافه وزن دارند بهتر است چای ر ا بدون قند و مواد شیرینکننده و چاشنیهای پرکالری مصرف کنند. ۷ تاثیر چای بر پوست ۲۰۰ میلیلیتر چای، ۴۴ میلیگرم کافئین دارد که دریافت این مقدار کافئین میتواند در رفع خستگی بدن و به ویژه پوست به عنوان عضوی بسیار فعال کمک کند. خواص ضد سرطانی چای نیز از جمله مواردی است که میتواند در حفظ سلامت پوست موثر باشد، به طوری که ترکیبات پلیفنلی موجود در چای مانع فعالیت ترکیبات سرطانزا بهویژه ترکیبات نیتروزی میشود که در فرآوردههای گوشتی وجود دارد و این خواص آنتیاکسیدانی، پیری زودرس پوست را به تاخیر میاندازد. مطالعات نشان دادهاند که بالا بودن چربی خون از عواملی است که فرآیند پیری را در بدن تسریع میکند و نوشیدن چای به خصوص چای سبز به دلیل فلاونوئیدهایی که دارد سطح چربی خون به خصوص کلسترول بد را کاهش میدهد. به علاوه چای، به دلیل کافئین بالایی که دارد، یک محرک بوده و جریان خون را در سطح پوست افزایش میدهد و موجب دفع مواد زاید میشود که این کار، هم خستگی پوست را کاهش میدهد و هم موجب تغذیه بهتر آن میشود و موجب میشود سلولها شادابی خود را حفظ کنند. ۸ تاثیر چای بر کلیه سلولهای کلیه بیشترین تماس را با رادیکالهای آزاد دارند و چای به دلیل داشتن آنتیاکسیدان از سلامت کلیه محافظت میکند. پلیفنولهای موجود در چای سبز عملکرد کلیه را در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه بهبود میبخشند. پلی فنلها، آنتیاکسیدانهایی هستند که سلولهای انسان را از آسیب محافظت میکنند. چای دارای مقادیر کم سدیم و مقدار زیادی پتاسیم است و از آنجا که بیماران مبتلا به بیماری کلیوی در مرحله پایانی باید مصرف پتاسیم خود را محدود کنند، باید به این مساله توجه داشته باشند. ۹ تاثیر چای بر حافظه نوشیدن مرتب چای، حافظه را تقویت کرده و راه جدیدی برای پیشگیری و درمان آلزایمر است. آلزایمر، بیماری تحلیلبرنده اعصاب است که در آن مادهای شیمیایی به نام استیلکولین در مغز کم میشود. چای با مهار آنزیم کولین استراز، روند آلزایمر را به تاخیر میاندازد. ۱۰ … و اما چای داغ چای را خیلی داغ نخورید. دلایلی در دست است که خوردن مایعات خیلی داغ ممکن است به مخاط گلو و نای آسیب برساند و به بروز سرطان منجر شود. بررسیها نشان داده است افرادی که چای خیلی داغ مینوشند بیش از دیگران مستعد ابتلای سرطان نای هستند. تا چند سال پیش دانشمندان تصور میکردند شاید چای موجب سرطان نای میشود ولی بررسیهای جدید نشان داده است که این ضرر چای مربوط به داغ بودن آن است. بنابراین برای حفظ سلامت و استفاده بیشتر از فواید چای بهتر است چای خیلی داغ نخورید. ۱۱ تاثیر چای بر قندخون دانشمندان ژاپنی مادهای از چای سبز و سیاه جدا کردهاند که قند خون را کاهش میدهد. دانشمندان ژاپنی درعین حال که خواص بسیار خوبی را برای چای عنوان کردهاند معتقدند که هیچ یک از این خواص ناشی از یک ماده خاص در چای نیست، بلکه تاثیر مجموعهای از انواع مواد شفابخش موجود در چای است که به طور توام و با هم در یک مجموعه این آثار را دارند. ۱۲ چای خاصیت ضدمیکروبی دارد؟ چای به دلیل داشتن انواع تانن که به آن طعم مخصوصی میدهد، بدون تردید یک ضد باکتری و ضد ویروس است. دانشمندان آمریکایی کشف کردهاند که تانن نوعی ویروس آنفلوآنزا را مختل میکند. همچنین تانن چای، ویروس تب خال را مهار میکند. تحقیقاتی که در کانادا انجام شد، نشان داد چای در لولههای آزمایش تعداد زیادی از انواع ویروسهای بیماریزا را غیر فعال میکند. ۱۳ خواص درمانی چای بله، چای نوشیدنی مفیدی برای تصفیه خون از طریق ازدیاد ترشحات کلیوی است، به هضم غذا کمک میکند، سبب نشاط، بیداری و مانع خواب آلودگی میشود. چای خواص درمانی زیادی دارد که برخی از آنها را نام میبریم: • پیشگیری، تسکین علایم و تسریع بهبود سرماخوردگی و آنفولانزا • ضدعفونیکننده و پیشگیری از بوی بد دهان • پیشگیری و کاهش اثرهای دیابت نوع دوم • کاهش علایم مواد حساسیتزا • کاهش علایم عارضه پارکینسون • بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کندکردن گسترش عفونت ویروس اچ.آی.وی در بدن • حفظ تعادل آب و الکترولیتهای بدن • رفع خستگی و استرس • پیشگیری و التیام درد بیماری آرتروز • پیشگیری از پوکی استخوان • کندکننده روند پیری • جلوگیری از لخته شدن خون و رسوب چربی در رگهای خونی • افزایش متابولیسم و کمک به کاهش وزن • افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن • آثار ضدالتهابی • تصفیه خون و کنترل فشارخون و کلسترول • بهبود عملکرد مغز و افزایش هوشیاری ۱۴ محتویات چای برگ چای، دارای کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، پیگمانهای فلاونیک، بازهای پوریک، تئوفیلین، ویتامین، کلروفیل، تانن و کافئین است. • کافئین. • تیوفیلین: این ماده ساختاری همچون کافئین دارد که هم در چای سبز و هم سیاه موجود میباشد. آثاری مانند شل کردن عضلات نایژههای ریه، افزایش جریان خون کلیهها، افزایش انقباضپذیری و کارایی عضلات قلب، افزایش ضربان قلب، کاهش فشارخون و آثار ضدالتهابی دارد. • تانین: یک پلی فنول تلخ مزه است. که اثر آن در بدن آرام بخشی سیستم عصبی مرکزی است. • تیانین: در چای چند آمینواسید وجود دارد اما بیشترین میزان اسید آمینه چای را تیانین تشکیل میدهد. عمده طعم چای به خاطر وجود همین ماده است. • کاتچین: این ماده بسیار مفید بوده و برای سلامتی بسیار سودمند است. کاتچین در چای سبز و سیاه وجود دارد اما میزان آن در چای سبز بیشتر است. این ماده ضد سرطان است، موجب کاهش کلسترول خون شده و یک آنتیبیوتیک و آنتیویروس قوی است و همچنین از افزایش فشارخون و افزایش قند خون جلوگیری میکند. • ویتامینهای EوC و ویتامینهای گروه B: ویتامین E یک آنتیاکسیدان قوی است که برای بدن بسیار مفید است. ویتامین C کاهش دهنده استرس بوده و علایم سرماخوردگی را کاهش میدهد. ویتامینهای گروه B هم به متابولیسم کربوهیدراتها کمک میکند. • فلوراید و فلووانوئید: فلوراید در استحکام دندان و فلووانوئید از ایجاد بوی بد دهان پیشگیری میکند. • همچنین چای حاوی فیبر، کربوهیدرات، لیپید و کاراتنوئید است. ۱۵ چطور چای دم کنیم؟ روش دم کردن چای در عطر، طعم و رنگ چای موثر است. طریقه دم کردن چای به روش چینی به این صورت است که آب را در سماور میجوشانند. به ازای هر فنجان چای، یک قاشق چایخوری چای خشک را در قوری ریخته و کمیآب جوش روی آن میریزند. مدت دو دقیقه در کناری گذاشته و پس از دو دقیقه آب آن را خالی میکنند. سپس قوری را از آب جوش پر کرده سه تا پنج دقیقه روی سماور میگذارند تا دم بکشد. با این کار چای مقدار زیادی از عناصر مضر خود را از دست میدهد. چگونگی دم کردن چای سیاه: آب را به درجه جوش رسانده (۱۰۰ درجه سانتیگراد) سپس روی چای میریزیم. زمان دم کشیدن نباید کمتر از ۳۰ ثانیه و طولانیتر از پنج دقیقه شود. زیرا پس ازآن تانین چای به تدریج آزاد شده و اثر محرک کافئین را خنثی و طعم چای را نیز تلخ میکند. چگونگی دم کردن چای سبز: دمای آب در این حالت باید ۸۰ تا ۸۵ درجه سانتیگراد باشد. بهطور معمول هر چه کیفیت چای سبز بالاتر باشد، دمای آب هم کمتر است. بهتر است قوری چای پیش از دم کردن با قراردادن قوری درون یک کاسه حاوی آب داغ، گرم شود. لینک مرتبط : http://www.pezeshk.us/?p=16029 |
دسته بندی موضوعی اخبار
اخبار پربازديد هفته
دسته بندی تخصصی اخبار
|
جستجو در محتويات سايت
دریافت خبرنامه روزانه
اگر مایل به دریافت خبرنامه در ایمیل خود بدون عضویت در سایت هستید
تبلیغات
|