بانک اطلاعاتی فنی و مهندسی -> شیمی | 7/2/1392 | 1508 بار دانلود | درج شده توسط فرهاد .....

شرایط عملیاتی تولید صابون

مولف کتاب : مولف
ناشر کتاب : ناشر
تاریخ انتشار کتاب : 7/2/1388
مشخصات : زبان فارسی | فرمت Document | قیمت مجانی | حجم کتاب 84 کیلو بایت
مجتمع متخصصین ایران - شرایط عملیاتی تولید صابون
(فصل سوم(
1-۳ ) بررسی فنی جهت آشنایی به روشهای تولید وبرآوردهای فنی جهت انجام محاسبات اساسی در تعیین مقادیر ما یحتاج واحدهای فارغ از مسایل حقیقی و متکی بر استدلالات کافی و به اساس اصول هر صنعت با ذکر ماخذ و منابع معتبد علمی:
۱-۱-۳ ) ارزیابی روشهای مختلف تولید و گزینش روش بهینه:
چنانکه گفته شد فرآیند تولید صابون از قدیمی ترین فرایندهای تولیذی شناخته شده توسط انسان است و اینک نیز هر چند ماشین آلات مدرن در بهینه سازی و کیفیت و ظاهر کالا موثر بوده اند ولی در اساس فرایند مورد نظر تغییری فی الواقع به وجود نیا مده است .
واکنش اصلی تولید صابون که همان واکنش صابونی شدن می شود در مطالب قبلی ذکر گردیده است این واکنش در تمامی واحد ها ی واکنش اصلی فرآیند میباشد ولی بر اساس ماشین آلات به کار رفته روش تولید را به سه روش ذکر می شود:
۱)روش سنتی و نیمه مدرن (batch) .
2) روش نیمه پیوسته و مدرن (semi batch )
3)روش پیوسته (continuous)
روش سنتی و نیمه مدرن : روش سنتی در این گونه واحد ها دستگاههای تو لید در واقع تنها یک یا دو عدد پاتیل یا دیگ آهنی مجهز به مشعل می باشد که گاها دارای یک همزن مکانیکی می باشد . مواد اولیه( شامل چربیهای گیاهی یا حیوانی و نیز محلول سود سوز آور ) درون دیگ ریخته و بوسیله مشعل حرارت دیده ذوب می شود پس از ذوب و تشکیل صابون که تشخیص آن به صورت تجربی انجام میگردد مقداری آب نمک جهت شستشوی صابون به پایین اضافه میشود .
پس از همزده شدن در دیگ دو فاز تشکیل میگردد . فاز پائینی که شامل آب نمک و سود و دیگر نا خالصی ها می باشد توسط شیر تعبیه شده در زیر دیگ از آن خارج و فاز بالایی که صابون می باشد به همان صورت مذاب از درون پاتیل به داخل حوضچه های زمینی وارد و بر اثر گذشت زمان و در تماس با هوا خشک میشود و به صورت یک توده کاملا جامد در می آید .
این توده قالب زده شده و به بازار عرضه میشود که با توجه به کیفیت پایین آن عمدتا مصرف لباس شویی را دارد و حتی دارای وزن مشخصی نیز نمی با شد . این روش سنتی به روش پخت سرد نیزموسوم است . در مواردی جهت به دست آوردن صابونی با کیفیت بهتر مواد مذاب حاصل در دیک اول را پس از شستشو با آب ونمک در دیگ دیگری وارد نموده و در دمای ذوب برای مدت طولانی (۲۴ ساعت ) دم می کنند . به این وسیله عمل صابونی شدن وتشکیل فاز ها کاملتر انجام میگردد و نتیجتا صابون بهتری به دست می اید این روش به پخت گرم معروف است .
روش نیمه مدرن :
در این روش چربی گیاهی یا حیوانی به صورت خمیر به کارخانه وارد و در موقع استفاده توسط بخار یا عوامل گرما زای دیگر ذوب و سپس به صورت دستی یا مکانیکی به دیگ صابون سازی وارد و سود در آن اضافه میشود بقیه مراحل تا قالب زنی مانند روش سنتی است در این مرحله بلوک خمیری تشکیل شده را به صورت قطعات درشت برش داده و آنها را یکی یکی در دستگاه رنده قرار داده و به صورت قطعات ریز چیپس در می آورند.
این قطعات ریز با عبور از درون خشک کن طونلی یا انواع دیگر خشک کن (در زمستان ) و یا در هوای معمولی (تابستان ) خشک شده و به رطوبتی به حذود ۱۵% میرسد سپس مواد داخل یک مخلوط کن رفته و مواد افزودنی ( اسانس – رنگ و …) به آن اضافه شده و پس از خروج صابون و ورز دادن آن در دستگاهای ورز دهنده ‚ عبور از آکترودر و دستگاه برش توسط کارگر قطعات مورد نظر بریده و به بازار ارائه میشود .(پس از قالب شدن و بسته بندی به صورت نیمه اتو مات )
روش نیمه پیوسته و مدرن :
در واحدهائی که از این روش استفاده میکنند عمدتا ماشین آلات مدرن خارجی در خط فرایند قرار دارند چربی مورد استفاده که مخلوطی به میزان ۸۵ – ۸۰% روغن نخل یا چربی حیوانی
(tallow) و ۱۵% روغن نارگیل( در مواردی سعی می شود بجای روغن نارگیل از روغن دانه پالم استفاده شود ) می باشد .
در ظروف آهنی به کارخانه حمل و در دمای حدود ۶۰ درجه سانتی گراد ذوب و چربی ذوب شده به دیگهای پخت آةنی وارد می شوند . بهمراه جامد چربی مقدار مورد نیاز از سود سوز آور بصورت محلول از ۴% تا ۳۰% به دیگ پخت اضافه می شود . مدت زمان ۶ تا ۷ ساعت و دمای حدود ۱۰۰ درجه سانتی گراد برای انجام این عمل ضروری است .
نتیجه عمل پخت صابون بصورت مذاب ‚ مقداری مواد ناخالصی مانند نمک ‚ سود ‚ چربی و مقداری گلیسیرین میباشد . برای جدا سازی صابون مذاب و ناخالصی ها مخلوط موجود در دیگهای پخت را چندین بار با آب نمک شستشو می دهند به این ترتیب که هر بارمقداری آب نمک را به دیگ افزوده و مخلوط را به هم می زنند تا نا خالصی ها و سود اضافی موجود در مخلوط با آب نمک اضافه شده تشکیل یک فاز داده و پایین دیگ پخت جمع گردند .
به این ترتیب در دیگ پخت دو فاز تشکیل میگردد. که فاز پایینی محتوای آب نمک وگلیسیرین وسایرنا خالصی ها بوده وفاز بالایی محتوی صابون مذاب میبا شد.
بوسیله لوله هایی که درسطوح مختلف دیگر نصب گردیده می توان به آسانی فاز پایینی را از سیستم خارج نمود وبدین ترتیب صابون مذاب بدست می آید.
بمنظور تکمیل عمل جدا سازی فازها از یکدیگر ودر نتیجه خارج شدن تمام ناخا لصیها از درون صابون وبا لا رفتن ‚صا بون تولیدی برای مدتی در همان دمای ذوب نگه داشته می شود و اصطلاح دم می گردد .
در این واحدها عامل حرارت دهی چه در زمان پخت و چه در زمان دم کردن عامل بخار می باشد که در مرحله پخت بصورت مستقیم اضافه به دیگها اضافه زده می شود و در مرحله دم کردن که نباید دیگر آب به محیط اضافه شود بصورت غیر مستقیم اضافه می گردد بدین ترتیب که از یک طرف لوله هائی که بصورت مارپیچ در دیگها تعبیه شده وارد و از طرف دیگر بصورت مایع خارج میگردد و حرارت میعان خود را به دیگ میدهد صابون مذاب پس از طرح مرحله دم شدن به یک مخلوط کن اولیه وارد و تعدادی از مواد افزودنی مانند رنگها در همین مخلوط کن اولیه به مخلوط اضافه می گردند . صابون خروجی از مخلوط کن وارد یک مبدل حرارتی از نوع [shell & tube ] و یا یک گرمخانه گردیده و در آن تا دمای حدود ۱۶۰ درجه سانتی گراد حرارت می بیند تا کاملا مذاب و روان گردد . مذاب خروجی که دارای حدود ۳۰% آب می باشد .
از مبدل حرارتی وارد یک دستگاه خشک کن پاششی [spray aryer ] می گردد. در این دستگاه که تحت خلا در حدود tm 86 /0 کار میکند . صابون مذاب بوسیله نازل هایی در فضای دستگاه پاشیده می شود وبوسیله خلا موجود در داخل خشک کن بصورت قطعات کوچکی از پایین دستگاه خارج می گردد . چیپسهای صابون خروجی که حدود ۱۳% آب دارند وارد یک مخلوط کن ثانویه شده و بامواد افزودنی که بر اساس فرمولاسیون مورد نظر تولید کننده می باشد مخلوط شده و بصورت خمیر سفتی از آن خارج می گردد . مواد افزودنی در این هنگام ‚ اسانس جهت خوشبو شدن صابون ‚ رنگ جهت زیبائی ظاهری صابون‚ اکسید تیتانیوم جهت شفافیت و سلیکات سدیم جهت بهبود خاصیت چسبندگی و احیانا مواد دیگر جهت لطیف کنندگی ‚ پایداری [stabilizer] و استحکام صابون می باشد .
اگر چه مواد افزودنی معمولا بسیار کم و جزئی است ولی با توجه به اینکه تقریبا تمام این مواد وارداتی می باشند دارای قیمت های بالائی هستند . صابون خروجی از مخلوط کن ثانویه که بصورت خمیر سفتی می باشد قبل از قالب شدن تا حد امکان ورز داده می شود تا کاملا یکنواخت و پایدار گردد . جهت ورز دادن از دستگاه های مختلفی که به [plodder] معروفند استفاده می شود.
این دستگاه ها بطور معمول دارای چند استوانه افقی دواری می باشد که در جهت مخالف یکدیگر گردش می کند و خمیر صابون به دفعات از لای این استوانه ها عبور داده می شود تا کاملا ورزیده گردد ( می توان از دستگاه دیگری بصورت سری لوله که در انتهای آن صفحه مشبکی قرار دارد
فشرده کرده و از داخل سوراخهای صفحه مشبک بصورت ماکارونی خارج و دوباره این عمل را تکرار کرد ) . صابون ورزیده شده از دستگاه های ورز دهنده وارد دستگاه هایی بنام اکسترودر میگردد.
در این دستگاه صابون از یکطرف تحت فشار زیاد به یک لوله که قطر آن بتدریج کاهش می یابد وارد شده و از طرف دیگر بصورت میله چهار گوشی در آمده که بطور مداوم از اکسترودر خارج می گردد . دستگاه اتومات مربوطه بطور منظم یک قسمت قالب صابون را گرفته در یک قسمت فشرده کرده و در قسمت دیگر رها می سازد و در هر دقیقه ده ها قطعه صابون فرم داده شده و خارج می گردد. صابون پس از قالب شدن جهت بسته بندی وارد دستگاه اتومات مربوطه شده و آماده ارائه به بازار می گردد .
مسیر فرایند و نمودار گردش مواد :
روش پیوسته [continuos method] : در این روش ابتدا چربی توسط آب هیدرولیز می گردد و تولید اسید چرب گلسیرین می نماید . اسید چرب بدست آمده توسط محلول سوخت خنثی شده و صابون تشکیل می شود . واکنش های انجام در برج هیدرولیز و خنثی سازی در زیر آمده است .
یادآوری : فرمول مورد تائید وزارت بهداشت برای درصد مواد سازنده صابون به شرح زیر است :
۱-کل مواد چرب و اسید های زرین حداقل ۵/۷۶ %
۲-مواد قلیائی سوزان بر حسب naoh حداکثر ۰۷/۰ %
۳-مواد نا محلول در آب حداکثر ۸/۰ %
۴-رطوبت ومواد فرار ۱۵/۰ %
۵-مواد نا محلول دراکس حد اکثر ۵/۲ %
۶-عدد اسیدی حد اقل۹۰
۱۰( c17 h35 – coo ) 3 c3h5+3h2o 3c17h35 – cooh+ c3h3(oh3)3
20 c17h35 – cooh + naoh c17 h35 – coona + h2o
ما ده اولیه مورد استفاده می تواند انواع چربی های حیوانی و یا گیاهی را شامل باشد . چربی ذوب شده همراه با کاتلیت (اسید روی ) وارد برج هیدرولیز شده و تحت فشار ۴ مگا پاسکال و دمای ۲۵۰ درجه سانتی گراد توسط آب هیدرولیز و مخلوط اسید چرب از بالا و گلیسرین از پایین برج بدست می آید . آب همراه اسید با چرب توسط ( کانتاسیون ) یا تبخیر (evaporation) جدا گشته و سپس مخلوط اسید چرب وارد برج تقطیر می گردد [ DISTILLATION TOWER ] .
بدین وسیله اسید های چرب حاصل از چربی نارگیل ‚ نخل و سایر دانه های روغنی و یا چربی حیوانی استحصال می گردد . جهت مخلوط اسید های چربی مانند تالو [TALLOW] می توان از روش گریستالیزاسیون استفاده کرد .
عمل تقطیر در خلا و در سه مرحله انجام می شود اسید چرب سپس وارو مبدل حرارتی گردیده و از بالا وارد برج جدا کننده می شود و از قسمت پایین برج خارج می گردد . مایعات بدست آمده از بالای برج وارد برج تفکیک اصلی می گردد و محلول اصلی (اسیدهایی با نقطه جوش پایین )از قسمت بالای برج بدست می آید و مایعات سنگین (اسیدهایی با نقطه جوش بالا ) به برج تبخیرنهایی پمپ شده و بخارات مایع شده از این برج به عنوان برش دوم اسید چرب می باشد .
محصول پایین به برج جدا کننده اول قرار بر گردانده می شود خنثی سازی اسید چرب به طور پیوسته توسط محلول سود ۵۰ % در دستگاه مخلوط کننده ادامه دارد و از خنثی کننده با دور بالا
(HIGH—SPEED MIUER NEVTRALIZER) صابون بدست می آید . تکمیل خنثی سازی صابون در دمای ۹۳۰ درجه سانتی گراد در یک تانک همزن دار با دور آهسته انجام می شود
در این مرحله آنالیز صابون می تواند به صورت زیر باشد : ۱/۰ –% ۰۰۲/۰ % نمک ۶/۰% – ۳/۰ %
آب ۳۰% . این صابون ممکن است با توجه به نوع محصول مورد نظر اکسترود غلتک و یا پودر وسط خشک کن پاششی خنک گردد. در مرحله نهائی تولید صابون در یک مبدل حرارتی که فشار آن در حدود MPA 5/3 و درجه حرارت در حدود ۲۰۰ درجه سانتی گراد است گرم می شود.
صابون گرم شده در یک تانک آتمسفر یک FLASH شده و رطوبت آن تا حدود ۲۰% کاهش مییابد . خمیر بدست آمده با مقداری هوا در یک مبدل حرارتی از نوع:
[ mechanical scraped wall heart emchanger ]
مخلوط می شود و توسط جریان آب نمک که در جداره بیرونی مبدل جریان دارد از ۱۰۵ درجه به حدود ۶۵ درجه سانتی گراد سرد میشود.
در این دما صابون بصورت نوار پیوسته الکترود و بطول مورد نظر برش خورده می شود و پس از خروج از قالب و سرد شدن بیشتر مهر خورده و بسته بندی و آماده ارائه به بازار می شود.
۲-۱-۳) کنترل کیفیت محصول نهائی :
جهت کنترل کیفیت محصول نهائی یک سری آزمایشات با توجه به نوع محصول مربوطه و استانداردهای موجود باید انجام گیرد . در زیر به مواردی از این آزمایشات اشاره میشود .
۱)- تجزیه صابون و تامین مقدار کل اسید های چرب خام :
تعریف ؛ مقدار کل اسید های چرب خام عبارت است از مواد چرب غیر محلول در آب که بوسیله تجزیه کردن صابون با یک اسید معدنی قوی تحت شرایط ذکر شده { استاندارد ۳۴۹ } حاصل می شود . این عبارت شامل مواد غیر صابونی گلسیریدها و هر نوع اسید زرین دیگر نیز می باشد.که بعلاوه بر اسید های چرب در صابون وجود داشته باشد .
روش قالب موم : صابون را حل کرده و اسید های چرب آن را بوسیله اسیدی کردن کاملا جدا کرده و سپس آنها را با موم زنبور به شکل قالب جامد در آورده و آن را با آب داغ شسته و پس از خشک کردن آنرا وزن می کنیم .
۲)- تجزیه صابون و تعیین مقدار قلیائی آزاد : چون صابون ها دارای کمی چربی خنثی غیر صابونی می باشند روش کاملی برای اندازه گیری قلیائی آزاد موجود در آنها وجود ندارد چون وقتی که نمونه صابون حل گردید قلیائی موجود در آن بوسیله چربی های خنثی صابونی می گردند.
( و روشی که برای اندازه گیری قلیائی ها وجود دارند بطور رسمی و قراردادی می باشد. )
برای صابونهای سدیمی سوز و برای صابونهای پتاس koh . در روش اول ؛ اتانول را باید در مورد صابونهای سدیم معمولی بکار برد ولی چون وجود مواد اضافه در نتیجه آزمایش ایجاد اشتباه می کند این روش در مورد صابون های پتاسیم بعلت حل شدن کربنات در اتانول بکار نمی رود .
در روش دوم‚ روش کلرور باریوم را باید در مورد تمام صابونهای نرم پتاسیوم و یا صابون های مخلوط سدیم ‚ پتاسیوم بکار برد .
بکار بردن این روش درمورد صابون های سدیوم معمولی که مقدار قلیائی آزاد در آنها کافی نیست پیشنهاد نمی شود. قلیائی آزاد در صابون نرم عبارتست از : مقدار بن هیدروکسید که بر حسب پتاس تعیین می گردد و این قلیائی را پس از رسوب گیری با کلدور باریم در تحت شرایط عمل که گفته شد در محلول جستجو می کنند .
۳-) روش آزمون تعیین اتیلن دردی آمین تترااستات در صابون که در این آزمایش E P7 A نمایانگر نمک دی سدیوم اتیلن دی آمین تترااسیداستیک با دو محلول آب تبلور می باشد ( استاندارد ملی شماره ۲۱۸۶) .
۴-) اندازه گیری گلسیرین در صابون ( روش عیار سنجی ): این روش برای صابونی دارای گلسیرین به میزان برابر یا بیش از ۵/۰ درصد وزنی کاربرد دارد و برای ترکیبات آلی شامل بیش از دو گروه هیدروکسی روی دو اتم کربن مجاور کاربرد ندارد .صابون توسط اسید سولفوریک تجزیه شده و سپس اسیدهای چرب را بوسیله اتر نفت استخراج می گردد .(گلسیرین بوسیله اسید برمیدریک به اسید فرمیک و فرم آلوئید اکسید شده و سپس اسید فرمیک بوسیله PH متر عیار سنجی می شود ۵۰).
در رابطه با صابون بطور کلی استاندارد ملی ۳۱۹۸ تعیین روش های نمونه برداری و آزمون صابونهای مختلف را ارائه میکند که شامل : نمونه برداری – اندازه گیری کل مواد چرب – اندازه گیری قلیائی کل – اندازه گیری اسید های چرب آزاد – تیترا اسید های چرب و یا کل مواد چرب – اندازه گیری مواد نامحلول در اتانل – اندازه گیری مواد نا محلول در رگ – اندازه گیری کلدورها – اندازه گیری مجموع مواد صابونی نشده و مواد صابونی شده – اندازه گیری سیلیس‚ فنجانها ‚ به برات ‚ براکس ‚ رزرین ‚ سولفاتها ‚ گلیسرین ‚ رطوبت و مواد فرار – اندازه گیری عدد اسیدی ‚ عدد بوی ‚ عدد صابونی.
تعین و محاسبه ظرفیت : تعین ظرفیت یک واحد صنعتی از اهمیت بسیاری برخوردار است . اگر چه قیمت تمام شده کارخانه جات با افزایش تولید کاهش می یابد ولی بایستی همواره تقاضای بازار را در نظر داشت چرا که فقدان بازار باعث ضرر دهی و کاهش درصد عملکرد کارخانه می گردد.
بنا بر این تعیین ظرفیت بهینه طرح در صحت محاسبات مالی مسئله مهمی می باشد. تعداد فعال روزهای کاری برای این واحد ۲۷۰ روز ( با در نظر گرفتن تعطیلات رسمی و زمان مربوط به تعطیلات و نگهداری و…) و یک شیفت ۸۰ ساعته می باشد . ظرفیت سالانه حدود ۱۰۰۰ تن برای تمامی انواع صابون ( رختشوئی ‚ آرایشی و بهداشتی نوزاد ) در نظر گرفته می شود که به تناسب هر کدام ۲۵۰ تن در سال می باشد .
رده بندی محصولات به شرح زیر است :
ردیف نام محصول وزن ظرفیت تولید سالانه ( تن )
۱ صابون حمام ۱۲۵۰ ۲۵۰
۲ صابون دستشوئی ۹۰ ۲۵۰
۳ صابون لباسشوئی ۱۰۰ ۲۵۰
۴ نوزاد ۹۰ ۲۵۰
جمع ۱۰۰۰ تن در سال
۱-۲-۳) مشخصات ظروری خدمات مورد نیازو تاسیسات عمومی که شامل آزمایشگاه و تعمیرگاه و …
این واحد تولیدی نیز همچون دیگر واحد های صنعتی برای انجام فعالیتهای خود نیازمند مجموعه ای از تاسیسات وتجهیزات جانبی بوده که همراه ماشین الات خط تولید قادر به تولید می باشد . تمام تجهیزات خط تولید احتیاج به امکانات پشتیبانی مانند آب‚برق‚وسائل نقلیه وحمل و نقل ‚ گرمایش‚سرمایش‚احفاحریق‚آزمایشگاه‚تعمیرگاه و… دارد .
۱- آزمایشگاه : جهت انجام آزمایشات لازم در این واحد احتیاج به یکسری لوازم آزمایشگاهی بشرح ذیل می باشد :ترازوی دیجیتال ‚خشک کن‚ph متر‚ مبرد‚ هیتر‚ شیروارین و…
۲-تعمیرگاه:تعمیرگاه این واحد تولیدی که مربوط به سرویس فنی ونگهداری ورفع نقایص غیر اساسی انجام می شود نیاز به امکانات محدودی دارد وجهت تعمیرات اولیه دستگاههاوتجهیزات موجوددر خط تولیدوتعویض قطعات احتیاج به ابزار آلا تی در حد یک تعمیرگاه مکانیکی دارد ابزار آلا ت مربوط شامل گیره ها‚ابزاریراق‚انواع آچار‚انبرو…میباشد.
۲-۲-۳ ) جدول ماشین آلات :
ردیف نوع ماشین آلات شرح تعداد
۱ دیگ ذوب چربی ظرفیت n35/5 ‚ mm 4 = th ‚ توان hp 4 1
2 دیگ ذوب سرد - – ۴ ۴ – ۳ ۱
۳ دیگ آب نمک - – ۱۰ – ۳ – – ۴ ۱
۴ دیگ پخت صابون - – ۴۰ – ۳ – – ۱
۵ مخازن چربی‚ نمک - – ۲۰ – ۳ ۳
۶ خشک کن M4 m5 – توان kw 12 2
7 رنده بطول m1 – قطر cm 75 – توان kw 3 1
8 نوار نقاله – ۴ – توان hp 3 4
9 سیلو ظرفیت ۵ تن همراه با الداتورهای بالا-توان۵ ۱
۱۰ مخلوط کن همراه با موتور گیربکس – توان hp 4 2
11 آسیاب سه غلطکی - – – – – ۴/۴ – طول ۵/۱ میلی ۳
۱۲ ماکارونی کن توان kw 12 1
13 پلادر دو طبقه m5/3 * 2 . سیلندر ۲۵%متر- توان
kw 10 1
14 کاتر همراه باچند برش ‚ توان kw 5/4 2
15 دستگاه بسته بندی پرس پرس پائی. ۶ قالبه . توان kw 10 4
16 قالب توان cm 21 بر ابعاد و مشخصات مورد نظر ۴
۳-۲-۳ ) چارت نیروی انسانی :
۴-۲-۳-مسا حت زمین‚جدول با مشخصات‚ ردیف-نام ماشین-ابعاد(m)-فضای مورد نیاز(m) مساحت
لازم ماشین-تعداد-مساحت کل درست می کنیم و به ترتیب از راست به چپ موارد مورد نیازرا وارد جدول می کنیم.
تعداد نوع مساحت کل
۱ دیگ ذوب چربی ۷/۲ = l- 8% = 7 –۲ –۸ –۱ –۸ mz
2 دیگ ذوب سود ۱۴/۳ =l – ۷۵% = ۷ – ۸/۱ –۲/۷ –۱ –۲/۷
۳ دیگ آب نمک ۱۴/۳ * ۱ – ۱۴/۳ – ۵۶/۲ ۱ – ۱ – ۵۶/۱۲
۴ دیگ پخت صابون – – -
۵ مخازن چربی نمک ۲ =l – 30/1 = 7 – ۵/۵ – ۲۱ – ۳ – ۶۳
۶ خشک کن ۳ * ۴ – ۱۲ – ۳۶ – ۲ – ۷۲
۷ دنده ۱ * ۷۵ % – ۷۵ % – ۳ – ۱ – ۳۰
۸ نوار نقاله ۴ *۵ % -۲ – ۶ – ۴ – ۲۴۰
۹ سیلو ۵/۲ * ۸/۱ – ۵/۴ – ۱۸ –۱ – ۱۸
۱۰ مخلوط کن ۵/۱ * ۱ – ۵/۱ – ۶ – ۲ – ۱۲۰
۱۱ آسیاب غلطکی ۵/۱ * ۱ – ۵/۱ – ۶ – ۳ – ۱۸
۱۲ ماکارونی کن ۳ * ۸ % – ۴/۲ – ۴/۷ – ۱ – ۴/۷
۱۳ پلادر ۵/۳ * ۲ – ۷ – ۲۸ – ۱ – ۲۸
۱۴ کاتر ۵/۲ * ۵/۱ – ۷۵/۳ – ۱۵ – ۲ – ۳۰
۱۵ پرس ۵/۱ * ۱ – ۵/۱ – ۶ –۴ – ۲۴
۱۶ بسته بندی ۵/۱ * ۱ – ۵/۱ – ۶ – ۴ – ۲۴
جمع Mz 7/363
حساب ۷۰% فضای اضا فی پرداخت و در آمد ۶۳۰=(….. ) * ۷ /۳۶۳
مساحت انبارها : برای محاسبه مسا حت لازم برای انبار ها دوره سفارش مواد اولیه جهت ذخیره و نگهداری یک ماه در نظر گرفته می شود (مواد داخلی) وبرای مواد خارجی (سه ماه)وبرای مصولات یک ماه .
انبار مواد :الف)شبکه های اسیدچرب تا اوlcj 180 بوده و قطر هر شبکه cm80 است نظر به اینکه
کل مواد مصرفی برای یک سال حدود on+653 می باشد برای سه ماه محصول:
kg 163250 = ton 25/ 163 = 4 / 653
عدد شبکه ۶۵۳ = ۱۸۵  ۱۶۳۲۵
با توجه به اینکه مساحت اشغالی هر شبکه مربع محاط قطر آن است:
مساحت اشغالی هر شبکه mz 64/0 = 8/0 * 8/0
دو شبکه روی هم قرار می گیرند mz 209 = 2  ۹۲/۴۱۷
ب) اسید چرب نارگیل: شبکه های این نوع اسیدنیزkg180وقطر هر شبکهcm60میباشدنیازی میانه حدودten60میباشد وچون مواد خارجی هستند:
نیاز سه ماهه kg 1500 = ton 15 = 4  ۶۰
شبکه ۸۳ = ۱۸۰  ۱۵۰۰۰
مساحت اشغالی هر شبکه mz 36 % = 6 % * 6 %
کل مساحت لازم ( هر دو شبکه روی هم ) mz 15 = 2  ۳۴ % * ۳۸
پ) روغن پالم: کل نیاز سالا نه حدود۴۸تن میباشد شبکه های آن ۱۹۰کیلویی وقطر آن cm60است.
مواد خارجی بوده و برای تامین سه ماهه:
kg 12000 = ton 12 = 4  ۴۸
تعداد شبکه ۸۵ = ۲/۶۳ = ۱۹۰  ۱۲۰۰۰
مساحت هر شبکه mz 36 % = 6 % * 6 %
مساحت اشغال شبکه ها mz 40/11 = 2  ۳۶% * ۲/۴۳
ک) اسید استناریک : نیاز سالانه ۲۱تن است ‚بسته بندی آن به صورت کیسه های کاغذی چند لایه
که وزن هر یک kg25وابعاد کیسه ها :m2%*8%*4% می باشد که اگر انبارمصرف یک ماهه بگذاریم
kg 1750 = ton 75/1 = 12  ۲۱
تعداد کیسه ها ۷۰ = ۲۵  ۱۷۵۰
mz 4/22 = 8 % * 4 % * 70
هر کیسه روی هم قرار دار mz 24/2 = 10  ۴/۲۲
گ) سود سوز آور: در کیسه های ۵۰کیلویی وبه ابعاد ۳%*۱*۵% قرار دارد مصرف سالا نه حدود ۸۴تن میبا شد . اگر ازنوع جامد خارجی مصرف شود:
kg 21000 = ton 21 = 4  ۸۴
عدد ۴۲۰ = ۵۰  ۲۱۰۰۰
مساحت اشغالی هر کیسه mz 210 = 1 * 5 % * 420
هردو کیسه روی هم قرار دارند mz 21 = 10  ۲۱۰
به ازاء مقادیری که مواد اولیه لا نو لین – دی اکسید تیتانیم – نمک- سلیکات سدیم – مساحت جدا گانه ای محاسبه نمی شود و جمعا mz20 براورد می گردد .بنا براین کل مساحت لازم برای انبار مواد اولیه:
mz14/284 = 20 + 5/5 + 21 + 24/2 + 4/11 + 15 + 209
با احتساب فضای لازم برای تردد mz 4/369 = 3/1 * 14/284
انبار محصول : اگر ابعاد هر کارتن را cm20 * 50 * 30 در نظر بگیریم سطح اشغالی هر کارتن محصول صابون حمام و لباسشوئی : mz 15% = 5% * 3% کل نیاز سالانه کارتن قبل از ضایعات ( حمام و لباسشوئی ) ۴۲۰۸۳۱ بعد از کم کردن ضایعات ۶۶۶/۴ = ۰۱/۱  ۴۲۰۸۳
مصرف یک ماهه ۳۴۷۲ = ۱۲  ۴۱۶۶۶
مساحت اشغالی کارتن ها mz 521 = 15 % * 3472
هر ده کارتن روی هم قرار می گیرد mz 1/52 = 10  ۵۲۱
برای کارتنهای صابون بچه و دستشوئی: اگر هر ده کارتن روی هم قرار بگیرد :
mz 129 = 6/128 = 10 ۹۲۸۶ سطح کل مورد نیاز انبار ها : mz 1/181 = 129 + 1/52 با در نظر
گرفتن مساحت مورد نیاز جهت تردد افراد : mz 272 = 65/271 = ( 5/1) * 1/181
5- مساحت تعمیرگاه و تاسیسات : mz 65 و مساحت آزمایشگاه mz 35 در نظر گرفته می شود
۶- مساحت ساختمان اداری : برای هر نفر پرسنل اداری mz 10 و با توجه به تعداد پرسنل که ۶ نفر می باشند mz 10 = 10 * 6 و نیز اتاق مدیریت ( mz 30)  mz 90 = 30 + 60
7- مساحت سرویس بهداشتی و سالن با توجه به تعداد پرسنل :
غذا خوری و رفاهی ۵ /۲۲ = ۵ /۱ * ۱۵ نمازخانه mz 15 = 1 * 15
نگهبانی mz35 نمازخانه و غذاخوری ۵/۳۲ = ۱۰ + ۵/۲۲
کل زیر بنای ساختمان :
mz1534=9/1533=35+5/32+15+90+35+65+272+4/369+620
با در نظر گرفتن مساحتی حدود ۵/۲ برابر ساختمان برای زمین ‚ ۲۰% فضای آزاد منهای ساختمان ها
برای فضای سبز و ۳۵% برای پارکینگ فضای سبز mz 2/463=20%*(1532-3850)
کل زمین ۳۸۵۰ = ۳۸۳۵ = ۵/۲ * ۱۵۳۴ و mz 3850 = 50 * 77
پارکینگ mz 6/810 = 35% * ( 1534 – ۳۵۸۰ )
زمینی به مساحت و ابعاد ۵۰ * ۷۷ برای دیوارکشی نیاز به مقدار محاسبه شده زیر دارد
حصار کشی mz 508 = 2 * 2 * ( 50 + 77 )
جانمائی ساختمانها :
۳-۲ ) اندازه گیری کلرید محتوی در صابون به روش تیتراسیون :
در رابطه با استانداردهای اولیه مربوط به صابون بهداشتی ابتدا دانستن چند تعریف ضروری است:
۱-) اندیس صابونی ( عدد صابونی ) مقدار میلیگرم هیدرواکسید پتاسیوم که برای صابونی کردن یک گرم چربی لازم است .
۲-) معادل صابونی : مقدار گرم چربی که بوسیله یک مولکول گرم ( g 108/56 ) هیدرواکسید پتاسیوم صابونی می شود : اندیس صابونی / ۵۶۱۰۸ = معادل صابونی
۲ / میانگین مولکولی چربی = معادل صابونی
عدد صابونی برای روغن نارگیل رنگ سفید بین ۲۶۰ – ۲۵۰ – رنگ گوجه ای ۱۹۲ – ۱۸۶ – برای
روغن پالم زرد قهوه ای ۲۴۷ – رنگ زرد آن ۱۹۳ – ۱۹۰ می باشد .
اندازه گیری کلرید محتوی در صابون – روش تیتراسیون
۱- هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین روش اندازه گیری کلرید محتوی در صابونهای صنعتی بجز محصولات ترکیبی می باشد. این روش برای کلرید برحسب سدیم کلرید به میزان برابر و یا بیش از ۱/۰ درصد وزنی در صابون کاربرد دارد.
۲- اساس کار
پس از تجزیه نمونه و جدا ساختن اسیدهای چرب بوسیله صاف کردن، میزان کلرید با نیترات نقره تیتر می شود.
۳- کلیه مواد شیمیایی بایداز نوع خالص بوده و از آب مقطر و یا آبی با خلوص مشابه استفاده شود.
- نیتریک اسید با دانسیته تقریباً ۴/۱ گرم بر میلیمتر و خلوص ۷۰ تا ۸۰ درصد وزنی که تا بیرنگ شدن جوشانده شده باشد.
- آمونیوم فریک سولفات مضاعف محلول ۱۰ درصد وزنی
- آمونیوم تیوسیانات : محلول حجمی استاندارد ۱/۰ نرمال
- نیترات نقره : محلول حجمی استاندارد ۱/۰ نرمال
۴- وسایل لازم
وسایل معمولی آزمایشگاهی و بشر ۱۰۰ میلی لیتری
- بالن ژوژه ۲۰۰ میلی لیتری
- حمام آب جوش
۵- روش کار
۵ گرم از نمونه را با دقت ۰۱/۰ گرم در داخل بشر وزن کنید. آنرا در ۵۰ میلی لیتر آب گرم حل سپس آنرا به یک بالن ژوژه ۲۰۰ میلی لیتری منتقل نمائید. بشر را با آب بشوئید و آنرا به بالن ژوژه منتقل کنید. ۵ میلی لیتر نیتریک اسید به آن افزوده و فوراً ۲۵ میلی لیتر نیترات نقره به آن اضافه کنید. بالن را روی حمام آب جوش قرار دهید تا اسیدهای چرب کاملاً جدا شده و کلرید نقره صورت توده جمع شود. سپس آنرا سرد کرده و با آب مقطر به حجم برسانید. با تکان دادن آنرا مخلوط کنید. آنرا از یک کاغذ صافی عبور دهید.
۱۰ میلی لیتر از محلول صاف شده رادور ریخته و حداقل ۱۱۰ میلی لیتر از محلول صاف شده را جمع کنید پیپت ۱۰۰ میلی لیتر از محلول صاف شده را به یک ارلن مایر منتقل کرده و به آن ۲ تا ۳ میلی لیتر از محلول آمونیوم فریک سولفات مضاعف بیفزایید. این محلول را با محلول آمونیوم تیوسیانات تیتر نمایید. در حین عمل ارلن را تکان دهید تا رنگ قرمز مایل به قهوه ای ظاهر شود.
۶- بیان نتایج
۶-۱- روش محاسبه
درصد وزنی کلرید محتوی در صابون برحسب سدیم کلرید Nacl از رابطه زیر بدست می آید:
همچنین درصد وزنی کلرید محتوی در صابون برحسب پتاسیم کلراید (kcl) از رابطه زیر بدست می آید:
که در آن :
m = وزن نمونه به گرم
v = حجم محلول استاندارد آمونیوم تیو سیانات مصرفی برحسب میلی لیتر
c1 = نرمالیته محلول نیترات نقره
c2 = نرمالیته محلول آمونیوم تیوسیانات
۷- ۲- تجدید پذیری
نتایج آزمون بدست آمده، روی یک نمونه در دو آزمایشگاه مختلف نباید بیش از ۰۵/۰ درصد وزنی کلرید بیان شده برحسب سدیم کلرید و یا پتاسیم کلرید اختلاف داشته باشد.
گزارش آزمون باید شامل اطلاعات زیر باشد.
الف – تمام اطلاعات لازم برای تشخیص کامل نمونه
ب – روش مورد استفاده
ج- نتایج بدست آمده
چ- شرایط آزمون
ح – جزئیات اعمال مجازی که در این استاندارد به آن اشاره نشده و همچنین اتفاقاتی که ممکن است در نتایج آزمون دخالت داشته باشد، باید ذکر گردد.
آدرس این کتاب :
اشتراک این مطلب با دیگران یا برای خود
کتاب های مشابه با کتاب فوق

» IR Spectroscopy - 26/3/1392

» Crystallography and theWorld of Symmetry -

» ساز و کار واکنش های شیمیایی - 4/3/1392

» نظریه های سینتیک شیمیایی - 4/3/1392

» تولید صنعتی چسب - 4/3/1392

» شرایط عملیاتی تولید صابون - 7/2/1392

» تعاریف و اصطلاحات روانکارها - 7/2/1392

» آزمایشهای آب - 7/2/1392

» انواع مواد پاک کننده (صابون ، پاک کننده های سنتزی و…) - 1/2/1392

» انواع روشهای جداسازی دستگاهی - 27/1/1392

» تولید و بررسی خواص کربن فعال - 27/1/1392

» ويسكوزيته روغن – چگونگي اندازه گيري و گزارش - 27/1/1392

» مواد افزودنی روغن موتور -

» استخراج کافئین از چای -

» معرفی گروه‌های عاملی و روش‌های شناسایی -

» روش استاندارد کردن بعضی از واکنشگرهای مهم - 10/1/1392

» طرز تهیه چسب اوره – فرمالدهید - 10/1/1392

» همه چيز درباره روغن موتور - 7/1/1392

» مشخصات دستگاه گاز کروماتوگرافي ( GC ) - 7/1/1392

» مفاهیم و مباني گريس - 7/1/1392

» انواع قوام دهنده ها در گريس - مقدمه - 7/1/1392

» آشنایی با پلی استرها - 6/1/1392

» تهیه اسید بوریک از بوراکس - 6/1/1392

» شیشه - 6/1/1392

» هر آنچه که در مورد صابون باید بدانیم - 6/1/1392

» آشنایی با دستگاه اسپکتروفتومتر - 28/12/1391

» فناوری نانو در صنعت آب و فاضلاب - 28/12/1391

» روغن های پایه -

» روش تهيه صابون - 25/10/1391

» انواع قير و امولسيون هاي آن - 25/10/1391

» روش تهیه یونولیت یا پلی استیرن ( Polystyrene ) -

» تست های شناسایی کربوکسیلیک اسیدها -

» چرا فنل فتالئین در محیط اسیدی بی رنگ است -

» مکانیک سیالات -

» شیمی آلی فلزی -

» حل المسائل شیمی آلی مک موری - 10/3/1391

» مبانی شیمی آلی - 10/3/1391

» موازنه مواد وانرزی - 4/3/1391

» Gas Engine-Driven Chiller - 31/2/1388

» کامپوزیت ها ( مواد مرکب ) - 31/1/1388

مهدی...
تعداد 141 کتاب
روح الله...
تعداد 82 کتاب
مهیار...
تعداد 70 کتاب
سجاد عبادی
تعداد 66 کتاب
فرهاد .....
تعداد 43 کتاب
   جمعه 2 آذر 1403    
میهمان عزیز خوش آمدید
دسته بندی موضوعی اخبار
خبر
فرصت شغلی
فرصت تحصیلی
همایش ها
اخبار پربازديد هفته
دسته بندی تخصصی اخبار
جستجو در محتويات سايت
دریافت خبرنامه روزانه
اگر مایل به دریافت خبرنامه در ایمیل خود بدون عضویت در سایت هستید

لطفا ایمیل خود را وارد نمایید :

برای تکمیل ثبت نام حتما بر روی لینکی که توسط ایمیل به شما ارسال میشود کلیک کنید

Delivered by FeedBurner

کنفرانس های تحت حمایت
تبلیغات

ابزار سایت
تابلو اعلان متخصصین